Yeşil Cami 07.06.2019
Yeşil semtinde bulunan cami, 1419 yılında, Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. “Ters T” planlı camilerden olan Yeşil Cami, Bursa’nın olduğu kadar ülkemizin de en güzel tarihsel yapılarından biridir. Caminin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır.
Yeşil Cami’nin girişindeki taç kapı, Türk taş oymacılığının güzel bir ürünüdür. Mukarnaslı yaşmağı olağanüstü güzelliktedir. Kapı kemerinde yeşil taş ve mermer kullanılmıştır. Taş kapının sağında ve solunda ikişer pencere, bunların arasında da birer dış mihrap vardır. Bunlarda da çok ince taş işçiliği görülür.
Caminin büyük bölümü çini ile kaplıdır. İç duvarlar, tavanlar, mahviller ve geçiş eyvanlarının tümü çiniyle kaplıdır. Camideki çini işçiliğinin en mükemmel örneklerinden biri de on metreden yüksek olan mihrabıdır. Çeşitli geometrik motiflerle çiçeklerin yer aldığı mihrap, caminin en güzel yerlerden biridir.
Ahşap işçiliğin Bursa’daki en güzel örneklerini bu camide görmek mümkündür. Pencere kapakları, devrin ahşap işçiliğinin güzel örneklerindendir. Diğer camilerde bulunmayacak biçimde, dilimli kubbelerinde çok ince süslemeler bulunmaktadır. Cami içinde güzel bir şadırvan vardır. Şadırvanın tek parçadan yapılmış fıskiyesi eşsiz inceliktedir.
Osmanlı Devleti‘nin ilk payitahtı Bursa tarihi yapılar açısından son derece zengin. Ki bunların en önemlilerinden biri de Yeşil Külliyesi’nin bölümlerinden Bursa Yeşil Camii ve Yeşil Türbedir. Erken Dönem Osmanlı Mimari sanatının en güzel örneklerinden biri olan Yeşil Camii ve Yeşil Türbe bir Bursa seyahatinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken duraklardan.
İster camide namaz kılarak ibadet etmenin huzuruna varmak, ister benzersiz çinilerini, taç kapısını, kubbelerini görmek… Sebebiniz ne olursa olsun Bursa Yeşil Camii ve Yeşil Türbe ziyaretinden memnun kalacaksınız.