Trakya Üniversitesi Lozan Anıtı, Meydanı ve Müzesi 19.05.2018

Trakya Üniversitesi Lozan Anıtı, Meydanı ve Müzesi
              Sanat tarihi ve kültürel değerleriyle Anıt-Kent olarak bilinen Edirne’nin, Meriç nehri kenarında bulunur. Şehir merkezine yaklaşık 10 km. uzaklıktadır. Söğütlük ormanının da bulunduğu alan içinde yer alan ve dönemin mimari özelliğini taşıyan geniş bahçeli, köşklerin ve konakların bulunduğu Karaağaç mevkiindedir.
          Türkiye Cumhuriyetinin nüfus cüzdanı olarak kabul edilen  “Lozan Antlaşması” ile savaş tazminatı olarak Yunanistan’dan alınarak Türk topraklarına katılmıştır.
Edirne’nin Karaağaç semtinde yer alan ve 1972 yılına kadar da tren istasyonu olarak kullanılan bina, bu tarihten itibaren Trakya Üniversitesi’ne devredilerek Trakya Üniversitesi’nin çeşitli birimlerini barındırmış ve sosyal tesis olarak kullanılmıştır.
Trakya Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Osman İnci’nin incelemeleri sonucunda.  Edirne’nin Karaağaç semtine bir “Lozan Anıtı, Müzesi ve Meydanı” yapılması görüşülmüş ve Lozan’ı simgeleyen bir anıtın ülkemizin hiçbir yerinde olmadığından dolayı Cumhuriyetimizin simgesi olan Lozan Antlaşmasını anıtsal olarak belgeleyen bir yapıtın dikilmesi kararlaştırılmıştır. 
15 ay süren bu çalışmalardan sonra anıtın temeli 29 Mart 1998 tarihinde atılmıştır. Ayrıca Lozan Meydanı’nda bir Lozan fidanlığı oluşturulmuş, bu fidanlığa 29 Ekim 1997 günü düzenlenen törenle 74 fidan dikilmiş, 29 Ekim 1998 günü de bir fidan dikilerek 75. Fidan, Cumhuriyetimizin 75. Yılında dikilmiştir. Bundan sonra da her 29 Ekim’de fidan sayısı cumhuriyetimizin yaşı ile artacaktır.
Tarihi Lozan Antlaşmasına ait tüm belge ve dokümanların sergileneceği “LOZAN MÜZESİ”nin düzenlenmesi için gerekli tüm araştırmalar yapılarak müzenin bir odası “İNÖNÜ VAKFI”, bir odası da ” TARİHİ ARAŞTIRMALAR VE DOKÜMANTASYON MERKEZLERİ KURMA VE GELİŞTİRME VAKFI” tarafından kendilerinin sağladıkları belge ve dokümanlarla düzenlenmiş, Lozan ile ilgili kitaplar da müzenin giriş koridorunda oluşturulan bir camekânda sergilenmiştir.
             Ayrıca Lozan Antlaşması’nın baş mimarı olan ikinci Cumhurbaşkanımız Sayın İsmet İnönü’ye ait bazı özel eşyalar ve karikatürler de müzeye kazandırılmıştır.
Tüm bu çalışmalar neticesinde Lozan Anıtı, Meydanı ve Müzesi 110 günde tamamlanarak 19 Temmuz 1998 günü Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılmıştır.
Açılışı yapılan anıt, betonarme olarak, radye temele birbirinden bağımsız ve 45 derece açı ile saplanan 3 konsol üzerine oturmuş sütunlardan oluşmaktadır. Birinci sütunun yüksekliği 36.45 m. olup; Anadolu’yu, ikinci sütun yüksekliği 31.95 m. olup; Trakya’yı; Üçüncü sütun yüksekliği de 17.45 m. olup; Karaağaç’ı simgelemektedir. Bu sütunları 7.20 m. yükseklikte birbirine bağlayan beton çember, birlik ve beraberliğin sembolü olup, bu çemberin ön yüzüne yerleştirilmiş 4.20 m. boyunda bir genç kız figürü; estetiği, zerafeti ve hukuku temsil etmektedir. Genç kız figürünün bir elindeki güvercin Barış ve Demokrasiyi, diğer elindeki belge ise Lozan Antlaşmasını simgelemektedir. Anıtın ayaklarının yerleştiği yarım daire şeklindeki 15mt. Yarı çaplı havuz ülkemizi çevreleyen denizleri temsil etmektedir.