Bence Kapalı Çarşı’dan sonra o eski İstanbul atmosferini en iyi yansıtan bir ticaret merkezi, Mısır Çarşısı. 17. yüzyılda inşa edildiği zaman Osmanlı Devleti’nde ticaretin kalbinin attığı noktalardan biriymiş. Yeni Camii’nin bir parçası gibi inşa edildiği için ilk yıllarda ismine Yeni Çarşı ve Valide Çarşısı da denirmiş. Sonraları Mısır’dan gelen baharatlar ve çayların satışıyla birlikte bugünkü adı verilmiş.
Kapalı Çarşı ile beraber İstanbul’un en meşhur çarşıları arasında gösterilen Mısır Çarşısı, pek çok filme konu olmuş, çok sinematografik bir mekandır. Eminönü bölgesinde yer alan çarşı, aynı zamanda Yeni Camii’ye de oldukça yakındır. Bugün pek çok baharatçı, takıcı, kuyumcu, hediyelik eşyacı çarşı içinde hizmet verir. Çarşıdaki son restorasyon 1943 senesinde gerçekleşmiş.
1597 yılında Padişah III. Murad’ın eşi Safiye Sultan’ın emriyle yapımına başlanan ve inşaatı 67 yıl süren Yeni Cami külliyesinin arastası olarak inşa edilen çarşı, caminin giderlerini karşılamak amacıyla inşa edilmiş.
Çarşının iki ucunda bulunan ana giriş kapılarının üst katları döneminde çarşı esnafının kendi arasında ve halkla olan hukuki sorunlara bakan kadıların görev yaptığı Ticaret Mahkemesi olarak kullanılmış.
Her gün 30-40 bin civarında ziyaretçiyi ağırlayan Mısır Çarşısı’nda 113 dükkân bulunuyor. Ağırlıklı olarak baharat ve lokum çeşitlerinin satıldığı dükkânlar arasında kuyumcu, gıda ve hediyelik eşya dükkanları da yer alıyor.
Üzeri kapalı ve L şeklindeki mimari özellikleriyle dikkat çeken çarşının Eminönü kapısı, Balıkpazarı kapısı, Ketenciler kapısı, Çiçekpazarı kapısı, Yeni Camii kapısı ve Bahçe kapı olmak üzere 6 kapıya sahiptir.