Osmanlı Kültürünü, geleneklerini ve eski zaman ev ve sokaklarını görebileceğiniz. Zamanın görünüşte durduğu ve modern yaşam tarzının olumsuz etkilerinden kaçınmayı başardığı bir yerleşimdir. Halkın dostluğu, kereste, taş ve kerpiç evleriyle birlikte Osmanlı sivil mimarisinin tarihi özelliklerini canlı bir şekilde sergileyen köyü çok çekici kılmaktadır. "Hiçbir şeyin dayanamadığı fakat değişmediği köy, yalnızca tarihsel özelliklerini ve kültürel değerlerini korudu, aynı zamanda doğal güzelliğini de korudu ve bu nedenle haklı olarak "yaşayan Osmanlı köyü" olarak adlandırılmayı hak ediyor ". Tüm bu özellikleri ile Cumalı Kızık, UNESCO’nun Listesinde bulunmaktadır, Hanlar Bölgesi (tarihi kervansaray bölgesi) ve Bursa’nın Sultan Dini Külliyesi ile birlikte yer almaktadır. Cumalı Kızık'a yaptığınız ziyarette, zamanda geriye yolculuk yapıyor, yüzlerce yıldır Osmanlı köyünde ahşap evler ve anıtsal ağaçlarla kaplı dar sokaklarda yürürken kendinizi tarih içinde yürüyormuş gibi hissedeceksiniz.
Köyde gezip görülecek pek çok farklı nokta ortaya çıkmaktadır. Bunların bilincinde olarak gezmeniz, size daha keyifli bir gezi sağlayacaktır. Örneğin, köyde bulunan Cumalı Kızık Etnografya Müzesi, köyün geçmişini yansıtan önemli eşyaları sergilediğinden görülmesi gereken noktalardan biridir. Köyün tarihi camisi, caminin hemen yanında yer alan Zekiye Hatun Çeşmesi ve tek kubbeli hamamı da unutulmamalıdır. Ayrıca bu bölgede Bizans döneminden kalma kilise kalıntılarını da görebilir, tarihsel olarak oldukça geriye gidebilirsiniz.
Cin Aralığı; Kurtuluş Savaşı’ndan kalan bir rivayet de Cin Aralığı. Çıkmaz bir sokağın en sonundaki daracık geçit sokağın başından belli olmuyor. Zaten 3 karış genişliğinde var ya da yok. İşgalcilerin kovaladıkları askerler bu sokağa girince bir anda ortadan kayboldukları için onları cinler mi kaçırdı söyleminden buraya Cin Aralığı demişler. Bu aralığa girip fotoğraf çekilmek de buranın turistik aktivitesi.
Cumalı Kızık Köyü, yılın her zamanında ziyaret edilebilir. Çünkü kış aylarında Uludağ’ın karı altında da güzeldir, baharda yeşillere büründüğünde de… Hatta yağmur sularının dar sokaklarını yıkadığı zamanlar adeta sanatsal manzaralara sebep olur. Bunların yanı sıra Haziran ayında gerçekleştirilen Ahududu Şenliği ziyaret için iyi bir sebep olabilir. Dolayısıyla Haziran ayını da ziyaret için tercih edebilirsiniz. Çeşitli diziler ile de ünlenmiş olan bu küçük yerleşim yeri, Cumalı Kızık Köyü denilince akla gelenlerden biri olan nefis köy kahvaltısını ise unutmamak gerek. Burada lezzetini unutamayacağınız bir kahvaltı yapabilir, güzel anılar biriktirebilirsiniz.
Buraya 1 -2 saat ayırmanız yeterli olur. Cumalı Kızık’ta kahvaltı yapacaksanız üzerine bir saat daha ekleyin,