Antik kentleriyle ünlü Denizli’de son yıllarda hızla ayağa kaldırılan ören yerlerinden biri Leodikeia’dır. Bu antik kentin ziyaret edilme sebeplerinden biri de 2014’te gezilmeye başlanan “Laodikya Kilisesidir”. Çünkü Laodikya Kilisesi İncil’de adı geçen 7 kiliseden biridir. Yani “Kutsal Haç Kilisesi” ne sahip olan Laodikya Antik Kenti, Hristiyanlık Dünyası’nın önemli bir “Kutsal Hac Merkezi” dir. Bu sayede birçok farklı dini grup Laodikeia’da zaman zaman ayin düzenlemektedir.
İncil’de bahsedilen ve tamamı günümüzde Batı Anadolu’da bulunan 7 kilise şunlardır; Efes (Ephesos) (Selçuk) , İzmir (Smyrna) , Bergama (Pergamon) ,Salihli (Sardes), Alaşehir (Philadelphia), Denizli (Laodikeia), Akhisar(Thyateira) ).
Antik kaynaklara göre kent MÖ. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiştir. Laodikeia, MÖ I. yüzyılda Anadolu'nun en önemli ve ünlü kentlerinden biridir. Kentteki büyük sanat eserleri bu döneme aittir. Romalılar da Laodikeia'ya özel bir önem vermişler ve Kıbyra (Gölhisar-Horzum) Conventus'unun merkezi yapmışlardır. İmparator Caracalla zamanında Laodikeia'da bir seri kaliteli sikke basılmıştır. Laodikeia halkının da katkılarıyla kentte çok sayıda anıtsal yapı yapılmıştır. Küçük Asya'nın 7 ünlü kilisesinden birinin bu kentte bulunması, Hıristiyanlığın burada ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. MS 60 yılında meydana gelen çok büyük bir deprem, kenti yerle bir etmiştir.
Laodikeia'nın başlıca Yapıları; Büyük Tiyatro, Küçük Tiyatro, Stadyum ve Gimnazyum, Anıtsal Çeşme,Zeus Tapınağı, Büyük Kilise