Heykeller 01.07.2017
Bronz heykelleri ile meşhur olan bu şehire gelen herkezin olmaz sa olmazlarından biri de heykellerle resim çekilmektir bunlardan en bilineni aşağıdakilerdir
Man at Work – Čumil
Bratislava’nın “heykeller şehri” olarak anılmasını sağlayan bronz insan tasvirlerinden en ünlüsü olan Cumil, Eski Kent’in merkezinde yer alıyor. Heykeltıraş Viktor Hulik tarafından yapılan heykel, yerine 1997 yılında yerleştirilmiş. Halk tarafından kurgulanan hikâyelerinin birinde lağım temizleme işine bitirip dinlendiği, diğerindeyse sokaktan geçen kadınların eteklerinin altına baktığı anlatılan ikonik figür, 1805’te gerçekleşen istilayı atlatan kentin yeniden inşasını simgeliyor.
Bir genç kıza aşık olan Napolyon askeri
Bir bankın arkasından meydana doğru eğilerek bakan askerin hikayesi ise şöyle: Bu bölgede çok güzel kızlar bulunmaktadır. Hatta Osmanlı döneminde bile bu güzel kızlar nedeniyle Slovakya için “Ciğer yakan yer” ifadesi kullanılırmış. Dolayısıyla bir Napolyon askeri de bundan nasibini almış. Napolyon ve ordusu Bratislava’dan ayrılmak üzereyken bu asker şehri terk edememiş. Nedeni ise aşık olduğu kız. Bir sarışın güzele gönlünü kaptırmış bu genç. Kızı görmek için de sürekli banka yaslanarak beklermiş. Halk da ona alışınca ortaya böyle bir heykel çıkmış.
Şehrin maskotu Naci
Bratislava’da karşılaşacağınız bir başka sevimli heykel de Schöne Naci. Bu kişi Bratislava’nın en ünlüsü. Meydanda yer alan pastanenin önünde şapkasını çıkartarak gelen geçeni selamlıyor. Naci’nin hikayesi ise şu şekilde: Naci gerçekte yaşamış bir kişi. Çok yakışıklı olan Naci aynı zamanda şık giyinen ve kadınların ilgi gösterdiği bir karaktermiş. Naci bir kadına aşık olmuş ancak kadın onu sevmemiş. Platonik aşkı Naci’yi deliye döndürmüş. Sürekli elinde çiçeklerle sokaklarda dolanıp dururmuş. Gelen geçene de selam verirmiş. Eğer siz de Naci’yi görürseniz, selam vermeden geçmeyin.