Belgrad Kalesi, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir kaledir. Kale, Stari Grad belediyesinde Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerde yer almakta olup eski kale ile Kalemegdan Parkı'ndan oluşmaktadır. MÖ 279 yılında Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa edilmiştir. Kalemegdan, Geniş bir alana yayılan Kalemegdan, tarihi Belgrad Kalesi’nin yanında, Osmanlı’dan kalan eserlere ve geniş parklara da ev sahipliği yapıyor. Belgrad Kalesi’ne giriş çıkışı sağlayan kapılardan birinin adı Stambol Kapija yani İstanbul Kapısı. Surlarla çevrili alana bu kapıdan giriliyor. Saat kulesini geçince, karşınıza “Mora Fatihi” olarak bilinen Damat Ali Paşa’nın türbesi çıkıyor. Burada, Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’nın 1578’de yaptırdığı bir de çeşme bulunuyor. Çeşmeyi arkanızda bırakıp biraz daha ilerleyince, gözleriniz muhteşem bir şehir manzarasıyla ve yeşille şenleniyor. Tabii ruhunuz da.
Kalemegdan; Kale ve Meydan kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Osmanlı egemenliği döneminde konulmuş ismi ve günümüze kadar bir harf değişerek gelmiş, Kalemegdan şeklinde. Burası gerçekten tarihi anlamdaki en etkileyici yerlerinden birisidir. Belgradlıların da çok gurur duyduğu ve buraya gelenlerinde mutlaka burayı görmesini istedikleri yerdir burası.
Kalemegdan şehrin hemen merkezinde, ana cadde Knez Mihailova sonunda yer alıyor. Kalenin içerisinde müzeler, parklar, anıtlar, galeriler, heykeller bulunan ve enfes Belgrad manzaraları sunan 53 hektarlık bir alan.
Belgrad Kalesi, tarihte yüzden fazla kez istila edilmiş. 1521 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içine katılmış. Kanuni Sultan Süleyman Han önderliğinde Osmanlı kuvvetleri Belgrad’ı 1521 yılında fetih ediyorlar.
Ortodoks nüfusun bir kısmı da İstanbul’a bugün Belgrad Ormanı bölgesine gönderiliyor. İstanbul’da bir ormanın adı acaba niye Belgrad diye düşünmüş müydünüz? İşte bu yüzden.